OKB-voorzitter: Complete chaos bij indiening kandidatenlijsten
"Het is nog nooit zo erg geweest bij het indienen van de kandidatenlijsten op verschillende hoofdstembureaus. Er is heel veel misgegaan. Op veel hoofdstembureaus blijken leden niet goed op de hoogte te zijn van de wet. Er zijn veel meningsverschillen geweest bij de indiening. Veel partijen, zelfs de meest ervaren politieke organisaties, hebben veel basisfouten gemaakt. Kandidaten komen dubbel voor, gegevens kloppen niet, mensen hebben niet bewilligd en één persoon heeft voor bijna alle kandidaten getekend". De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Samseerali Sheikh-Alibaks, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat er erg veel mis is gegaan. Het OKB heeft zelfs een spoedvergadering gehouden met zijn leden.
Niet alleen komen sommige kandidaten op lijsten voor van twee politieke organisaties, maar zelfs binnen één partij prijkt een kandidaat zowel op de Districtsraad- als de Ressortraadslijst. Sommige partijen hebben de kandidatenlijsten niet getekend zoals vereist bij wet. De meerderheid van het dagelijks bestuur, inclusief de voorzitter moeten tekenen. Bij een partij zijn veel bewilligingsformulieren niet ondertekend. Sommige verzuimen kunnen worden gecorrigeerd, maar in bepaalde gevallen moet volgens de wet schrapping van leden plaatsvinden.
Sheikh-Alibaks merkt op dat veel hoofdstembureauleden niet goed getraind zijn. Zij kennen de wet niet - de goede niet te na gesproken. Ook sommige liaisons van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) blijken de wet onvoldoende te beheersen. Er waren veel meningsverschillen ter plekke met OKB-leden. Er zijn veel nieuwe mensen erbij die de ervaring missen. Daarnaast is de Kiesregeling aangepast. Een memorie van toelichting ontbreekt waardoor er ook een discussiepunt is over de termijn van de terinzagelegging. De OKB-voorzitter voert aan dat er een verkiezingskalender is waar duidelijk staat dat de terinzagelegging op 25, 26 en 27 maart moet plaatsvinden. Het CHS heeft een andere berekening gehanteerd. "De verkiezingskalender is aangenomen, dus had men zich daaraan moeten houden", stelt Sheikh-Alibaks.
In de praktijk bleek veel logistieke zaken mis te zijn gegaan. Niet alleen de kandidatenlijsten, maar ook kopieën van de onderliggende stukken moeten ter inzage worden gelegd. Daarop waren diverse stembureaus niet berekend. Het kopiëren heeft lang geduurd. In een geval bezweek de kopieermachine omdat die niet berekend was voor zoveel werk achterelkaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft erop ingespeeld en een tweede machine ter beschikking gesteld. Na een tijdje werd die te heet, waardoor het werk weer stagneerde. Er is te weinig rekening gehouden met wat er allemaal mis kan gaan in de praktijk.
Ook moet worden onderzocht of er geen sprake is van fraude bij politieke partijen die bewust mensen op dubbele lijsten hebben laten plaatsen. Sommige kandidaten kozen ook voor het zekere voor het onzekere en staan op twee lijsten. Nagegaan moet worden welke bewilligingsformulieren de juiste zijn. Andere kandidaten hebben gebeld dat ze zonder toestemming op lijsten voorkomen. Er zou gefraudeerd zijn met hun handtekening. Al deze zaken moeten worden onderzocht. Ook hebben sommige politieke partijen de modelformulieren, die de wet voorschrijft niet gebruikt maar op A4-velletjes kandidatenlijsten ingediend.
Door interpretatieverschillen hebben hoofdstembureaus partijen in de gelegenheid gesteld om zaken te corrigeren. Sheikh-Alibaks voert aan dat in sommige gevallen kandidaten geschrapt moeten worden omdat het niet om een verzuim gaat. De Kiesregeling is daar duidelijk over. Sommige brieven die de hoofdstembureaus al gestuurd hadden naar politieke organisaties moesten weer teruggenomen worden. Verder hebben een paar stembureaus partijen en indieners gebeld om brieven op te halen. Dit kan niet volgens de wet, die vaststelt dat de brieven bezorgd dienen te worden.
"Ik heb veel verkiezingen meegemaakt. Er zijn vaker fouten geweest. Maar zoals het nu aan toegegaan is, heb ik nooit eerder meegemaakt", verzucht Sheikh-Alibaks. Hij merkt op dat er vaak kritische kanttekeningen zijn geplaatst door het OKB maar regeringen negeren deze. Er is ook vooraf gezegd aan de overheid dat zaken fout zullen gaan omdat er te veel onervaren mensen in de verkiezingsorganisatie zitten, maar de bezwaren zijn weggewuifd. Nu is gebleken dat haast overal enorme fouten zijn gemaakt door de verkiezingsorganisatie en ook door politieke partijen. De openbare zittingen worden dinsdag gehouden. Daarna kunnen er bezwaren ingediend worden bij de president.
Gisteren
- President roept op tot vrede en balans bij Navratri-viering
- Project naschoolse activiteiten gestart in Geyersvlijt
- CHS schrapt 14 personen van DNA-lijst
- Nationaal Leger heeft 31 nieuwe commando's erbij
- Regering wil RR-zetels Moengo met twk verruimen
- VOS-leerkrachten stellen ultimatum van een week
- OKB veroordeelt met klem aantijgingen over partijdigheid
- PL luidt noodklok: Twee onderdirecteuren politiek ontheven
- Commewijne schrapt 31 kandidaten van de lijst
- Politie houdt M.K. aan met 6,2 gram cocaïne
- Louis heeft vast meegekeken
- Kleine issues bij uitbetaling SRD 800 studententoelage opgelost
- Ook vandaag regen en onweer
- Positief bezoek minister Rubio probeert men te ondermijnen
- Bond Luchthavenbeheer wil garanties voor uitbetaling
- Zes kandidaten willen van de VHP lijst in Sipaliwini
- Baitali in beroep bij IDB tegen gunning infrastructureel werk aan Kuldipsingh
Eergisteren
- BEP houdt trainingssessie voor haar DNA-kandidaten
- Actie bond NV Luchthavenbeheer afgewenteld
- Para bijt de spits af: Kandidaten geschrapt; verzuimen gecorrigeerd
- Luchthavenbeheer handelt per 00.00 uur geen SLM-vluchten af
- Onderbelichte kant van de paarse financiële ravage
- Gewapende overval op supermarkt loopt uit op schietpartij
- Copa Libertadores: de volgende Neymar & 43-jarige spitsen
- Bevindingen AFP over tekortkomingen kandidatenlijsten
- Commotie bij PVC en DA'91 over afwijzing kandidatenlijsten
- Xi: China en India moeten 'Draken-Olifantentango' nastreven
- Specialisten AZP en HMC intensiveren samenwerking
- Enorme brand in Petronas-pijpleiding in Maleisië
- Kritische beschouwing en analyse Marten Schalkwijk
- Buien op 1 april
- Bangkok: Tekenen van leven in puin ingestorte wolkenkrabber
- Column: Rode kaart met rood verkiezingspotlood
- Buschauffeur overleden door verkeersongeval
- Veel bewilligingsformulieren alsnog getekend