Brazilië geeft humanitaire hulp aan Venezuela
19 Feb, 17:04

Brazilië zegt dat het in het weekend humanitaire hulp zal sturen naar de grens met Venezuela, ondanks de protesten van president Nicolás Maduro. De Braziliaanse presidentiële woordvoerder zegt dat de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó zorgt voor de levering en distributie van de hulp.Maduro ontkent nog steeds dat er een crisis is in Venezuela en noemt de groeiende hulpoperatie een door de VS georkestreerde show. Intussen heeft  Venezuela ook zijn zee- en luchtgrens met Curaçao gesloten. Curaçao is van plan als hub te dienen voor de Amerikaanse humanitaire hulp.


Het leger is er tot nu toe in geslaagd om het transport van de Amerikaanse humanitaire hulpgoederen te blokkeren bij de grens met Colombia. Hoewel hij herhaaldelijk het bestaan ​​van een humanitaire crisis heeft ontkend en hulpgoederen uit de VS heeft afgewezen als een list om zijn regering omver te werpen, heeft Maduro maandag aangekondigd dat 300 ton hulp vanuit Rusland naar Venezuela zal worden verscheept. Hij zei dat de zending van zijn naaste bondgenoot woensdag, vandaag, in het land zou aankomen.


Ondertussen heeft het Venezolaanse leger zijn steun aan president Maduro herbevestigd. Het leger heeft ook een oproep van de Amerikaanse president Donald Trump om Maduro te laten vallen en Guaidó te steunen, afgewezen.


De minister van Defensie Vladimir Padrino, die in gezelschap van hoge officieren verscheen, zei dat elke poging om een ​​nieuwe regering op te leggen, moet worden gedaan over "onze lijken". Hij zei dat de strijdkrachten de hulpverlening door de VS en andere landen die Guaidó als interim-president hebben erkend, zullen blokkeren.


De regering van president Jair Bolsonaro is één van degene die Guaidó erkent als de legitieme leider van Venezuela, in afwachting van verkiezingen. De presidentiële woordvoerder generaal Otávio Régo Barros zei dinsdag dat, in samenwerking met de VS, voedsel en medicijnen beschikbaar zouden zijn in het grensplaatsje Pacaraima om te worden verzameld door "de regering van waarnemend president Juan Guaidó in Venezolaanse vrachtwagens met Venezolaanse chauffeurs".


"Brazilië neemt deel aan dit belangrijke internationale initiatief om de regering-Guaidó en het Venezolaanse volk te steunen," zei hij. Het is echter onduidelijk of het hulpkonvooi de grens mag overschrijden. Padrino waarschuwde dinsdag dat het leger "langs de grenzen werd ingezet en alert was ... om elke schending van de territoriale integriteit te voorkomen".

Guaidó heeft gezegd dat 600.000 vrijwilligers zich al hebben aangemeld om op 23 februari – de deadline die hij heeft gesteld - hulp te bieden aan het land.


Maduro benadrukt dat de geplande leveringen van hulp aan Venezuela een rookgordijn zijn voor een door de VS geleide invasie. In een toespraak op maandag beschreef president Trump, Maduro als een "Cubaanse marionet" en beschuldigde hij een "handvol mensen aan het hoofd van Maduro's regime" van het stelen en verbergen van geld.


Hij riep het leger op om Maduro te laten vallen en zei: "Ze riskeren hun toekomst, ze riskeren hun leven en de toekomst van Venezuela voor een man die wordt gecontroleerd door het Cubaanse leger en wordt beschermd door een privéleger van Cubaanse soldaten." Cuba ontkende dinsdag dat het veiligheidstroepen had in Venezuela. "Onze regering wijst categorisch en energiek deze laster af," zei de minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, in Havana.