test indra
28 Feb, 14:00

De Haïtiaanse politie heeft een groep buitenlanders gearresteerd, onder wie vijf Amerikanen. De buitenlanders waren gewapend met semi-automatische wapens, meldden de Haïtiaanse kranten maandag. Na dagen van anti-regeringsprotesten in Haïti neemt de onzekerheid alleen maar toe.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was op de hoogte van het feit dat de Haïtiaanse politie een groep heeft gearresteerde onder wie Amerikaanse burgers, zei een functionaris van het ministerie op maandag. Haïtiaanse krant Le Nouvelliste heeft gemeld dat zeven buitenlanders en een Haïtiaan in de groep zondagavond waren opgepakt door de politie. De politie vond geweren, pistolen, drones en satelliettelefoons in hun twee voertuigen, aldus de krant. De groep is opgepakt in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Volgens Haïtiaanse media reden de groepsleden in twee voertuigen zonder kentekenplaten en werden ze gearresteerd in de Rue des Cesars. Een politiebron vertelde Le Nouvelliste dat de mannen hadden gezegd dat ze werken voor de Haïtiaanse overheid.

Andere media zeiden dat een aantal van de mannen Amerikaanse staatsburgers waren, één was een Serviër en de andere kwam uit Rusland. Haïtiaanse kranten hebben namen gepubliceerd ​​die correspondeerden met profielen op social media van Amerikaanse burgers die militaire achtergronden claimen.


De ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat Amerikaanse burgers die overzee zijn gearresteerd recht hadden op passende consulaire bijstand.

Sinds 7 februari hebben duizenden demonstranten president Jovenel Moise opgeroepen om af te treden. Ze eisen een onafhankelijk onderzoek naar de  fondsen van de PetroCaribe-overeenkomst, een alliantie tussen Caribische landen en het OPEC-lid Venezuela.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vorige week bevolen tot het vertrek van alle niet-spoedeisende Amerikaanse personeelsleden en hun families uit Haïti. Amerikaanse burgers zijn geadviseerd niet te reizen naar het onrustige Haïti.