Landbouwvoorlichters LVV gaan het veld in met boeren
01 Feb, 22:37
foto
Landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij tijdens de training ‘Training of Trainers/ Farmer Field School. (Foto's: LVV/NII)


Landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) volgen sinds vorige maand de training ‘Training of Trainers/ Farmer Field School to improve Cassava Production and Productivity in Suriname’. Aan het eind van de drie weken durende cursus zullen de voorlichters multi-inzetbaar zijn en de opgedane kennis en vaardigheden toepassen op andere gewassen.

De training wordt gefinancierd door de Caribbean Development Bank (CDB) en de uitvoeringsorganisatie is de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).

Elke voorlichter moet volgens de LVV-minister Lekhram Soerdjan, de basis van de Farmer Field School (FFS) kennen. Dit is in Suriname een vrij nieuw concept. Voorlichting vindt veelal plaats door middel van folders of ander lectuur, in de veronderstelling dat de boer het zal lezen en toepassen. De FFS heeft een andere benadering en geeft tools om de boeren praktisch te benaderen, legt de voorlichting van LVV uit, via het Nationaal Informatie Instituut.

De voorlichters gaan tijdens de training samen met de landbouwers het veld in en leren planten op de manier van de landbouwers. Naderhand wordt het bekeken vanuit het perspectief van de voorlichter, om vervolgens samen verbeterend en oplossingsgericht te werken. De boeren worden gemotiveerd elkaar minder te zien als concurrenten en naar elkaar toe ondersteunend te werken. Deze methode heeft in andere landen een duidelijke vooruitgang in de landbouw laten zien, zegt LVV.