Training voor Surinaamse taekwondoscheidsrechters
01 Feb, 20:43
foto
Deelnemers aan de speciale training voor Taekwondo scheidsrechters. (Foto's: KTA)


Taekwondo scheidsrechters hebben vorige week speciale trainingen gevolgd van twee internationale scheidsrechters Taekwondo uit Nederland. Scheidsrechter Rick Cruden (voor sparren) en Sylvestro van der Kooye (voor Taekwondo stijl) hebben hun ervaring ingezet bij het trainen van de 26 deelnemers van 3 taekwondoscholen. De training is opgezet door de Kimmoo Taekwondo Academy Suriname (KTA)

De trainingen waren voor de wedstrijdonderdelen van het World Taekwondo te weten Kyorugi (sparren) en Poomsae (stijl). De trainingen waren open voor alle Taekwondoïns in Suriname.

Aan het onderdeel sparren hebben 24 taekwondoïn deelgenomen waarvan 11 de cursus voor de tweede keer volgden en 13 voor de eerste keer. Het in Suriname minder bekende onderdeel stijl (poomsae) had 11 deelnemers. Beide trainingen bestonden uit een theorie- en een praktijkdeel. Tijdens het praktijkdeel werd er geoefend met armsignalen en de juiste termen die gebruikt moeten worden.

Het voornemen is om deze trainingen jaarlijks te verzorgen, zodat de Surinaamse scheidsrechters continu op de hoogte blijven van de internationale ontwikkelingen. Wedstrijden winnen houdt in dat onze coaches en atleten goed op de hoogte zijn van de laatste wedstrijdregels zodat er daarop getraind kan worden, is de mening van de KTA.
Van de Kooye is ook dan examinator van de Taekwondobond Nederland (TBN). Hij blijft nog enkele dagen in Suriname en zal de komende dagen extra zwarte band trainingen verzorgen voor kandidaten die de zwarte band (dan-graad) in Taekwondo willen behalen. Deze training wordt afgesloten met een examen voor de best participerende Taekwondoïns, meldt de KTA.