Eerste vlucht Copa Airlines naar Suriname op 6 juli
01 Feb, 14:42
foto
Bernardo Ordás van Copa Airlines en Vijay Chotkan, directeur van NV Luchthavenbeheer ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. (Foto: René Gompers)


Suriname is nu onderdeel van de 'Number 1 Network in Latin-America' in de luchtvaartsector. Donderdag is een intentieverklaring getekend tussen NV Luchthavenbeheer en Copa Airlines van Panama. De eerste Copa vlucht wordt op 6 juli uitgevoerd. Copa Airlines is uitgeroepen de Most Punctual Airline in The World van 2018. Het vliegbedrijf is tegelijk zes jaren achtereen de Most On-time Airline van Latijns-Amerika.

De Copa Airlines Panama–Paramaribo Route Launch Event is gehouden in de Ballroom van Hotel Torarica. De stukken zijn getekend door Vijay Chotkhan van NV Luchthavenbeheer en Bernardo Ordás van Copa Airlines. Suriname is nu één van de 33 landen en 81 bestemmingen die het netwerk van het Panamese vliegbedrijf telt. Copa gaat twee keer per week vliegen van en naar Paramaribo vanuit Tocumen Airport in Panama. De haven staat bekend om zijn snelle verbindingsvluchten, in één
keer inchecken van bagage tot de eindbestemming en de minieme douane en immigratieprocedures.

Copa heeft een vloot van 109 vliegtuigen, laatst nog aangevuld met een Boeing MAX-9, die is aangepast voor extra comfort. De laatste twee jaren heeft het bedrijf nog meer prijzen in de wacht gesleept. Voor beste service aan de grond en in de lucht, en is uitgeroepen tot Best Airline voor Centraal-Amerika en het Caribisch Gebied. Copa is ook lid van de Star Alliance, een organisatie van samenwerkende vliegmaatschappijen. Samen hebben ze een netwerk van 1300 bestemmingen in 190 landen. Copa wil meer en richt zich op dominantie van de regionale markt.

Grote kansen en meer mogelijkheden voor toerisme, handel, meer bekendheid voor Suriname en meer reisbestemmingen voor de Surinamer, is wat de rode draad vormt bij de rij van sprekers voorafgaand aan de ondertekening. De verwachtingen zijn hoog bij Chotkhan, Ordás, directeur Luziano Truideman van Buitenlandse Zaken, minister Stephan Tsang van Handel, Industrie & Toerisme en Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Chotkhan merkt op dat de eerste concrete stap is gemaakt met het plan van Luchthavenbeheer om in 2033 minimaal 1 miljoen passagiers per jaar te verwerken. Momenteel komen en gaan er gemiddeld 453.000 passagiers per jaar door de ‘gates’ van de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Copa brengt een extra 16.000 met zich mee deelt Chotkhan mee.

René Gompers