Washington schort wapenakkoord met Rusland op
01 Feb, 16:47
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) schort de naleving van het Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF) met Rusland op en zal zich in zes maanden terugtrekken uit het historische wapenbeheersingsakkoord van 1987 als Moskou zijn vermeende schending van het pact, niet beëindigt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, vandaag gezegd.

Pompeo zei dat de regering een formele kennisgeving zal sturen naar Rusland dat de VS zich in een half jaar terugtrekt uit het INF-verdrag, en dat als Moskou het verdrag niet nakomt, Washington "het verdrag" zal beëindigen.

De Amerikaanse terugtrekking uit het pact hangt al maanden in de lucht en volgt op herhaalde beschuldigingen door Washington dat Moskou het verdrag schendt - een aanklacht die het Kremlin ontkent.

Het verdrag dat in 1987 werd getekend door de toenmalige president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov, verbood een heel arsenaal wapens: op de grond gelanceerde kruisraketten met een bereik tussen 500 km en 5.000 km.

Dergelijke wapens werden als bijzonder gevaarlijk beschouwd, aangezien ze slechts een paar minuten nodig hebben om hun doelen te bereiken, waardoor er weinig tijd overblijft voor politieke leiders om een reactie te overwegen. Deze wapens verhogen de dreiging van een nucleaire oorlog in geval van een waarschuwing voor valse aanvallen.

De VS beweert dat een nieuwe Russische kruisraket het pact schendt. De raket, de Novator 9M729, staat bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NATO) bekend als de SSC-8. Rusland zegt dat het bereik van de raket buiten het verdrag valt. Het heeft Washington beschuldigd van het bedenken van een vals voorwendsel om het verdrag te verlaten dat het toch wil verlaten zodat het nieuwe raketten kan ontwikkelen. Rusland heeft ook de eis van de VS om de nieuwe raket te vernietigen verworpen.